Nieuwsbericht 7 december 2022
7 december 2022

Gevraagd: deelnemers voor onderzoek naar informatievoorziening bij voorlichting over darmoperatie

voorlichting over darmoperatie - vrouw in grijze jas
Deel dit bericht

Gevraagd: deelnemers voor onderzoek naar informatievoorziening bij voorlichting over darmoperatie

Werd er bij jou tussen 2019 en 2022 niet-uitgezaaide dikke-darm- of endeldarmkanker vastgesteld? Stelde je dokter toen een darmoperatie voor? Het LUMC is een onderzoek gestart naar de informatievoorziening rondom de voorlichting bij een darmoperatie. Wil jij daaraan bijdragen? Dankzij jouw input verbeteren ziekenhuizen behandelingen voor darmkanker.

Geen overeenstemming over hoe de voorlichting eruit hoort te zien

Bij het uitvoeren van een darmonderzoek worden soms ook poliepen weggehaald (bijvoorbeeld dankzij ESD). De patholoog onderzoekt deze vervolgens en constateert soms dat er sprake is van darmkanker. In sommige gevallen is de kanker niet volledig verwijderd en komt het advies om het deel van de darm te verwijderen waar de poliep zat. De beslissing om al dan niet over te gaan tot een operatie is gebaseerd op de afweging tussen de kans op uitzaaiingen, terugkomen van de kanker en de impact van deze operatie. Om als patiënt zo’n beslissing te nemen, moet je goede voorlichting krijgen. Op dit moment zijn zorgverleners het er echter niet over eens wat in zo’n gesprek aan bod moet komen.

Opzet onderzoek

Dit onderzoek moet meer helderheid geven: wat moet de arts bespreken in zo’n gesprek over de operatie? Als je besluit mee te doen, vul je de komende zes maanden drie keer een vragenlijst in. Jouw bijdrage helpt om patiënten die in het zelfde schuitje zitten als jij in de toekomst beter te informeren.

Wil je meer informatie over dit onderzoek?

Neem  contact  op  met  arts-onderzoeker Ilaria  Prata van het LUMC: i.prata@lumc.nl | 071-52 64576 of 06-51 18 92 06.

Laatste artikelen