Dit is ons programma

Training: Concrete handvatten voor Samen Beslissen – Jurriaan Tuynman

Jurriaan Tuynman zal tijdens het ochtendprogramma van het seminar een training geven voor verpleegkundig specialisten over Samen Beslissen. Tijdens de training bespreekt Jurriaan het thema Samen Beslissen binnen de onderwerpen prehabilitatie, behandeling en optimaal functioneel herstel. Ook bespreekt hij de nieuwste inzichten in de behandeling van coloncarcinoom en rectumcarcinoom. Hoe begeleid je de patiënt zodat ze de juiste keuzes kunnen maken? Deze training is gericht op Samen Beslissen in de praktijk brengen. Jurriaan zal tijdens deze training zijn eigen inzichten delen en hij geeft handvatten om patiënten te begeleiden.

Lezing: Het belang van Samen Beslissen – Haske van Veenendaal

Haske van Veenendaal zal tijdens het seminar een lezing geven over het belang van Samen Beslissen. Samen Beslissen in de zorg wordt op meerdere manieren gestimuleerd en het is de bedoeling dat Samen Beslissen in 2025 de norm is voor communicatie in de zorg. Tijdens deze lezing zal Haske eerst kort vertellen over de geschiedenis van het ontstaan van Samen Beslissen in de zorg. Vervolgens worden de belangrijkste elementen van Samen Beslissen besproken en welke winst hiermee behaald kan worden in het behandeltraject. Ook worden nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en successen van Samen Beslissen in de zorg besproken. Op deze manier wordt het een interactieve lezing waar zorgverlener en patiënt van elkaar kunnen leren.

Workshop 1: Het belang van goede voorzorg (prehabilitatie) – Charissa Sabajo

Charissa Sabajo zal tijdens het seminar een workshop geven over het belang van goede voorzorg, ook wel prehabilitatie genoemd. Charissa zal eerst vertellen over wat prehabilitatie precies is en wat het resultaat is op klinische uitkomsten. In deze workshop staat Samen Beslissen centraal. Hoe kun je als zorgprofessional patiënten helpen om te starten met het Fit4Surgery programma? En waarom is het als patiënt belangrijk om mee te doen aan dit programma? Tijdens deze workshop gaan zorgverlener en patiënt het gesprek met elkaar aan om van elkaar te leren over Samen Beslissen en prehabilitatie.

Workshop 2: Vermoeidheid & kanker – Bram Kuiper & Rutger Koornstra

Bram Kuiper en Rutger Koornstra zullen tijdens het seminar een workshop geven over vermoeidheid bij kanker. Veel mensen ervaren vermoeidheid tijdens of na de behandeling van darmkanker. Tijdens deze workshop gaan Bram en Rutger in op vermoeidheid bij kanker, waar het door veroorzaakt kan worden en hoe je ermee om kunt gaan. Deze workshop moedigt het gesprek aan tussen zorgverlener en patiënt om van elkaar te leren en erachter te komen wat een patiënt nodig heeft tijdens en na de behandeling. Het motto van Bram luidt ‘Elke vermoeide (ex)kankerpatiënt is er één te veel, want we kunnen er iets aan doen’.

Workshop 3: Bewegen met en na darmkanker – Elles van Geest

Elles van Geest zal een workshop geven over hoe beweging kan helpen bij bijwerkingen van darmkanker en de behandeling. Op het moment dat het ziekenhuistraject is afgerond en je in het controletraject terechtkomt, moet je je leven weer oppakken. De vraag is dan vaak ‘hoe doe ik dat?’. In deze fase helpt beweging om bijwerkingen zoals vermoeidheid, depressie, angst en een veranderd zelfbeeld te verbeteren. Elles zal laten zien hoe een oncologisch fitnesstraject eruit ziet en ze zal vertellen over haar eigen ervaringen in deze zoektocht.