Nieuwsbericht 24 november 2022
24 november 2022

Videovoorlichting voor patiënten met darmkanker vrij beschikbaar door unieke samenwerking

Deel dit bericht

Videovoorlichting voor patiënten met darmkanker vrij beschikbaar door unieke samenwerking

Onder leiding van Patientenbegrijpen lanceren we een eerste set van 5 video’s over het zorgpad Colorectaal. Hiervoor werkten we nauw samen met specialisten uit zes ziekenhuizen en kanker.nl. De video’s geven begrijpelijke informatie over het zorgpad, om zo de voorlichting een boost te geven. Ze zijn vrij beschikbaar voor alle zorgverleners in Nederland. “Samen beslissen start immers met een goed voorgelichte patiënt.”

We streven ernaar om het hele zorgpad in videovorm uit te leggen in een set van ongeveer 15 video’s. Met uitleg in begrijpelijke taal en ondersteuning door duidelijke animaties. Ook is er ondertiteling beschikbaar in Turks, Klassiek Arabisch en Engels. Zo is de informatie te begrijpen voor iedereen.

Bekijk alle video’s via: www.darmkanker.nl/videos-zorgpad-colorectaal/

Mooie stap

“Patiënten hebben recht op goede voorlichting. Met behulp van videovoorlichting kunnen we borgen dat informatie die soms lastig te begrijpen is, op een eenduidige en eenvoudige manier wordt uitgelegd. En die informatie heb je gewoon nodig om mee te kunnen beslissen over je leven en wat voor jou de beste zorg is. Zo’n beslismoment is al spannend genoeg. Met het realiseren van deze eerste set video’s zetten we een mooie stap in het ondersteunen van het gesprek tussen arts en patiënt. Samen komen we zo tot de best passende zorg,” zegt Jan Hobbelen, directeur van Stichting Darmkanker.

Video over Biomarkers

Eén van de video’s gaat in op het thema biomarkers waarbij direct de link wordt gemaakt naar de keuzehulp die recentelijk een update heeft gekregen.

“Samen beslissen begint met goede informatievoorziening. Deze betrouwbare Informatie, die we gemaakt hebben met patiëntenvereniging en zorgverleners, is nu voor alle patiënten in Nederland beschikbaar,” aldus Prof. Dr. Miriam Koopman.

De video’s zijn ontwikkeld in samenwerking met IKNL, V&VN, specialisten uit onder andere Oncomid en LUMC, Kanker.nl.

De video’s zijn onder andere gesponsord door Merck BV en Pierre Fabre. Door multisponsoring verwachten de partners meer partijen te kunnen binden om de complete set te realiseren.

Laatste artikelen