Nieuwsbericht 5 juli 2022
5 juli 2022

Praatkaarten winnen ABC Trofee voor eenvoudige en duidelijke taal

praatkaarten winnen ABC Trofee
Deel dit bericht

Praatkaarten winnen ABC Trofee voor eenvoudige en duidelijke taal

De praatkaarten van de kankerpatiëntenorganisaties en NFK hebben de ABC Trofee 2021 gewonnen. De kaarten zijn ontwikkeld met hulp van Pharos. Op 25 juni namen Leonore Biegstraaten (NFK) en Hannie van Essen (Neurofibromatose Vereniging Nederland) de prijs namens de kankerpatiëntenorganisaties en NFK in ontvangst.

De ABC Trofee is een initiatief van de Stichting ABC en wordt ieder jaar uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor eenvoudige en duidelijke taal. In totaal waren er drie genomineerden. Naast NFK waren GGD Gelderland Zuid en Omrin Estafette Kringloopwinkel kanshebbers voor de trofee.

De kankerpatiëntenorganisaties en NFK zijn heel trots op de prijs. Leonore Biegstraaten: ‘Als je hoort dat je kanker hebt, is het krijgen van duidelijke uitleg ongelooflijk belangrijk. Daarom zijn we heel blij dat de praatkaarten gewonnen hebben’. De trofee is een publieksprijs, de taalambassadeurs van Stichting ABC stemmen namelijk zelf. ‘Het betekent veel voor ons dat zij onze praatkaarten waarderen’.

Begrijpelijke informatie over kanker

Stichting Darmkanker maakte een reeks praatkaarten over bijwerkingen van kankermedicijnen. Als je de diagnose kanker krijgt, kan het je moeite kosten om informatie die je krijgt te begrijpen. Er komt veel op je af. En je bent in ‘shock’ vanwege de diagnose. Er gaat van alles door je heen. Wat gaat er gebeuren? Welke behandeling krijg je? En wat is je vooruitzicht? Ook krijg je vaak medicijnen tegen kanker. Andere namen hiervoor zijn chemotherapie, hormoontherapie en immuuntherapie.

De meeste mensen hebben in deze heftige situatie moeite om medische informatie te begrijpen. Speciaal daarvoor heeft Stichting Darmkanker zogenaamde praatkaarten ontwikkeld. Deze geven in heldere taal en beeld antwoord op vragen die jij kunt hebben over bijwerkingen die kunnen optreden.

Beperkte gezondheidsvaardigheden

Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Eén op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid bestaat de kans dat mensen de zorgverlener niet of minder goed begrijpen. Alle mensen kunnen beperkt gezondheidsvaardig zijn op het moment dat zij een ingrijpende mededeling krijgen van een zorgverlener. Het krijgen van duidelijke en begrijpelijke uitleg is voor iedereen belangrijk bij zoiets ingrijpends als kanker. De praatkaarten kunnen dan ook bij iedere patiënt gebruikt worden.

Vanwege coronamaatregelen is de uitreiking van de ABC Trofee verzet van november 2021 naar juni 2022.

Laatste artikelen