Nieuwsbericht 6 maart 2021
6 maart 2021

Meer aandacht voor erfelijke darmkanker nodig

Deel dit bericht

Meer aandacht voor erfelijke darmkanker nodig

Bij ca. 5% van de mensen die darmkanker krijgen, is erfelijkheid de oorzaak. Komt in jouw familie vaak darmkanker voor? Of heeft iemand in jouw familie die jonger is dan 50 jaar is deze aandoening? Bespreek dan met je arts of DNA onderzoek nodig is. Want als je weet dat je drager bent, kun je mogelijk erger voorkomen.

Ieder jaar overlijden er bijna 5000 mensen aan darmkanker in Nederland. Bij 5% van alle gevallen van darmkanker is een erfelijke oorzaak aan te wijzen. Bij een hoger percentage speelt erfelijkheid een rol maar is geen duidelijke oorzaak te vinden in het DNA.

Bewustwording red levens

Door het verhogen van de bewustwording over erfelijke darmkanker kan een groot deel van de sterfte aan erfelijke darmkanker worden voorkomen. Mensen die weten dat ze erfelijk belast zijn komen in een screeningsprogramma terecht waarbij kanker in een vroeg en goed behandelbaar stadium kan worden opgespoord.

Animatie

Daarom heeft Stichting Lynch Polyposis onderstaande animatie ontwikkeld om meer aandacht te vragen voor de erfelijke vormen van darmkanker.

Laatste artikelen