Onderzoek naar voorkomen en behandelen van naadlekkage
Onderzoek naar voorkomen en behandelen van naadlekkage
Wetenschappelijk onderzoek naar kanker is broodnodig. Door onderzoek kunnen we kanker eerder en beter opsporen en de behandeling verbeteren. En dankzij onderzoek overleven meer mensen kanker. Ook hebben zij een betere kwaliteit van leven. Om al deze redenen stimuleert Stichting Darmkanker wetenschappelijk onderzoek en vernieuwingen die van belang zijn als je darmkanker hebt (gehad). Dat zien we breed: van vroegtijdige opsporing tot behandeling en het leven met de langetermijneffecten. Met als doel dat iedere darmkankerpatiënt de juiste behandeling krijgt én een lang(er) en beter leven heeft.
Stichting Darmkanker heeft een team ervaringsdeskundigen die wetenschappelijk onderzoek kunnen beoordelen. Het perspectief van de darmkankerpatiënt staat voorop. Zo is het team patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek (PPO) betrokken bij het IMARI trial.
Onderzoek naadlekkages bij chirurgie voor endeldarmkanker
Het IMARI trial onderzoekt naadlekkages bij chirurgie voor endeldarmkanker. Dit onderzoek gaat over patiënten met endeldarmkanker waarvoor een operatie nodig is. Met dit onderzoek wil men het effect van de operatie onderzoeken. Met name wordt er onderzocht hoeveel naadlekkages er optreden en hoeveel naadlekkages er genezen zijn na een jaar.
Tijdens de operatie wordt het stuk darm dat de kanker bevat verwijderd en daarna worden de twee open darmlissen (dikke darm en endeldarm) weer aan elkaar vastgemaakt. Het punt waarop de darmlissen aan elkaar worden gemaakt heet ‘de naad’ of ‘nieuwe darmverbinding’.
Deze operatie kan gepaard gaan met een ernstige complicatie, namelijk het optreden van een lek op het punt waar de darmen opnieuw aan elkaar vast zijn gemaakt, oftewel een naadlekkage. Hier kunnen patiënten heel ziek van worden en zelfs door overlijden.
Als een naadlekkage toch optreedt, kan door de naadlekkage ontlasting in de buikholte terecht komen. Dat zorgt voor een ontsteking en dan vormt zich vaak een abces (holte met pus) rondom het lek. De naadlekkage wordt dan ook behandeld door het draineren van dit abces. Vaak is er bij de operatie al een stoma aangelegd. Mocht er nog geen stoma zijn aangelegd, dan zal dit alsnog gebeuren als een naadlekkage optreedt.
Meer informatie?
De IMARI-studie is een landelijke multicenter prospectieve cohortstudie naar het voorkomen en behandelen van naadlekkages bij patiënten die een operatie hebben ondergaan voor endeldarmkanker (zie hier het studieprotocol en kijk op www.imari-trial.nl voor meer informatie).